تجارت الکترونیک
Online shopping and e-commerce concept with a wooden block with an icon of a shopping cart standing on a computer keyboard, viewed low angle with copyspace.

اساسا تجارت الکترونیک به خرید و فروش کالا در بستر اینترنت اطلاق می شود که از خرید از طریق موبایل گرفته تا رمزگذاری پرداخت و غیره را شامل می شود. تجارت الکترونیک طیف گسترده ای از داده ها، ابزارها و سیستم ها را برای فروشندگان آنلاین فراهم می‌کند. بیشتر شرکت هایی که در بستر تجارت الکترونیک فعالیت می کنند از فروشگاه های اینترنتی و مارکت پلیس ها برای انجام هر دو فعالیت بازاریابی و فروش و همچنین نظارت بر تدارکات و پشتیبانی و تحقیق و توسعه استفاده می کنند.

به طور کلی شش مدل تجارت الکترونیکی (B2C, B2B, C2C, C2B, B2A, C2A) وجود دارد که B2B یکی از شناخته ترین آنهاست.

تجارت الکترونیک B2B مربوط به فروش های انجام شده بین کسب و کارهایی مانند تولید کننده ها، عمده فروشان و خرده فروشان است این نوع تجارت الکترونیک معمولا با مشتری نهایی در ارتباط نیست و فقط بین نهادهای تجاری اتفاق می افتد. و در بیشتر مواقع مبادلات زنجیره تامین شامل مواد اولیه و تجهیزات و همچنین زنجیره فروش به صورت عمده فروشی یا شاهرگی از این کانال انجام می شود.

تاریخچه تجارت الکترونیک

تاریخچه تجارت الکترونیک به بیش از آنچه تصور می کنید بر می گردد در ابتدا حدود 40 سال پیش اولین شکل خود را معرفی کرد و بعد از آن با گسترش اینترنت و فناوری های جدید توسعه یافت.

در سال شرکت 1969، شرکت CompuServe به عنوان اولین شرکت تجارت الکترونیک تاسیس شد و در سال 1979، Michael Aldrich اولین مدل خرید اینترنتی را اختراع کرد. و این زنجیره هر ساله پیشرفت و پیشرفته‌تر شد تا ما به مدل کنونی آن در ارتباط هستیم و شاید دیگر بدون این بستر کار تجارت در عصر کنونی به مشکلات بزرگی مواجه شود و کلا تجارت بدون بستر تجارت الکترونیکی دیگر قابل تصور نیست و شرکت هایی که در این زمینه فعالیت نمی کنند احتمالا توسط شرکت های جدید از بازار خارج خواهند شد.

ظهور مارکت پلیس های تجارت الکترونیکی

مارکت پلیس های تجارت الکترونیکی از اواسط دهه 1990 با راه اندازی غول هایی مانند آمازون و علی بابا آغاز به کار کردن و در سراسر دنیا خودشون را توسعه دادند که امروزه همه این مارکت پلیس ها را به خوبی می شناسند و به بستری امن برای مقایسه و خرید و فروش های آنلاین تبدیل شده است که سالیانه حجم عظیمی مبادلات در این بسترها انجام می گیرد.

در این شیوه عمده فروشان با ایجاد پلتفرم های آنلاین ارتباط بین تامین کننده ها و خرده فروشان خود را تسهیل می بخشند علاوه براین عملکرد خود در کنترل موجودی انبار و تحویل به موقع کالا و غیره را نیز ارتقا بخشیدند. اما این سیستم نیز همچنان نیازهای این صنعت را برآورده نمی کند و باگ های مختلفی مثل عدم دسترسی به تامین کنندگان یا خرده فروشان مختلف و غیره دارد.

به عنوان مثال شما اگر بخواهید بین تامین کننده های مختلف یکی را انتخاب کنید باید دائما یه بانک اطلاعاتی آپدیت از تامین کننده ها، محصولات، قیمت و غیره آنها داشته باشید تا بتوانید در صورت نیاز با آنها مذاکره کرده و یکی را برای ادامه همکاری انتخاب کنید. به طور کلی مشکل اصلی این است که عمده فروشی یک ساختار یا سیستم صنعتی منسجم نیست و در بیشتر مواقع عمده فروشی مجموعه ای از تامین کنندگان و تولیدکنندگان تصادفی هستند که در سراسر کشور یا جهان پراکنده شده اند و باهم به مبادلات تجاری می پردازند.

به طور کلی عمده فروشی آنلاین رویکردی سیستماتیک و استراتژیک برای راه اندازی یک عمده فروشی از طریق نرم افزار تحت وب یا ابری است که به آن تجارت الکترونیک عمده فروشی نیز می گویند.

مزیت های تجارت الکترونیک

تجارت الکترونیک مزیت های بسیار زیادی دارد که به برخی از اصلی ترین آنها در زیر اشاره می کنیم:

خرید سریعتر برای مشتریان: تجارت الکترونیک خرید از هر زمان و مکان را با چند تا کلیک برای مشتریان فراهم کرد.

دسترسی آسان شرکت ها به مشتریان جدید: تجارت الکترونیک همچنین دسترسی به مشتریان مختلف را حتی در دورترین نقاط جغرافیایی که دسترسی فیزیکی به آنها سخت بود را فراهم کرد.

هزینه های عملیاتی کمتر برای فروشندگان: در تجارت الکترونیک فروشندگان بدون نیاز به ویترین فروشگاهی، کارمند و هزینه های دیگر می توانند فروشگاه اینترنتی خود را با کمترین هزینه راه اندازی کنند که باعث صرفه جویی در هزینه ها در ابتدای ورود به بازار می شود.

تجارب شخصی: با کمک اتوماسیون، CRM و پروفایل های غنی مشتریان کسب و کارها می توانند تجارب آنلاین بسیار شخصی را برای مشتریان تجارت الکترونیک خود فراهم کنند. به عنوان مثال نمایش محصولات مرتبط با توجه به رفتار خرید گذشته، باعث می شود خریدار احساس کند که شما به عنوان یک فرد واقعی او را درک می کنید.

در این شیوه عمده فروشان با ایجاد پلتفرم های آنلاین ارتباط بین تامین کننده ها و خرده فروشان خود را تسهیل می بخشند علاوه براین عملکرد خود در کنترل موجودی انبار و تحویل به موقع کالا و غیره را نیز ارتقا بخشیدند.

اما این سیستم نیز همچنان نیازهای این صنعت را برآورده نمی کند و باگ های مختلفی مثل عدم دسترسی به تامین کنندگان یا خرده فروشان مختلف و غیره دارد به عنوان مثال شما اگر بخواهید بین تامین کننده های مختلف یکی را انتخاب کنید باید دائما یه بانک اطلاعاتی آپدیت از تامین کننده ها، محصولات، قیمت و غیره آنها داشته باشید تا بتوانید در صورت نیاز با آنها مذاکره کرده و یکی را برای ادامه همکاری انتخاب کنید.

به طور کلی مشکل اصلی این است که عمده فروشی یک ساختار یا سیستم صنعتی منسجم نیست و در بیشتر مواقع عمده فروشی مجموعه ای از تامین کنندگان و تولیدکنندگان تصادفی هستند که در سراسر کشور یا جهان پراکنده شده اند و باهم به مبادلات تجاری می پردازند.

به طور کلی عمده فروشی آنلاین رویکردی سیستماتیک و استراتژیک برای راه اندازی یک عمده فروشی از طریق نرم افزار تحت وب یا ابری است که به آن تجارت الکترونیک عمده فروشی نیز می گویند.

فروشگاه اینترنتی B2B: آخرین راه حل تجارت الکترونیک عمده فروشی

اما اتفاق خوبی که در این زمینه به وجود آمده است بوجود آمدن راه حل های تجارت الکترونیکی است که باعث ایجاد بستر منسجم و بانک اطلاعاتی کاملی از تامین کنندگان، تولید کنندگان و خرده فروشان شده است. این بستر همان مارکت پلیس های B2B هستند که یکی از بزرگترین های آنها سایت علی بابا (AliBaba) یا علی اکسپرس (AliExpress) است. که به صورت کمیسیون بیس فعالیت می کنند.

در این سیستم زنجیره تامین و فروش به راحتی می توانند لیستی از تامین کنندگان و فروشندگان پیدا کرده و در قالب پلتفرم به توافق رسیده و قراردادهای همکاری منعقد کنند.

در ایران نیز اولین و بزرگترین پلتفرم دو زبانه که به صورت مارکت پلیس B2B فعالیت می کند فروشگاه اینترنتی مارکت پلیس ایکسب است. ای کسب اولین پلتفرم مارکت پلیس B2B ایران با بیش از 20 هزار مشتری در سال 2008 تاسیس و راه اندازی شد.

به طور کلی هدف شما در تجارت B2B دسترسی و همکاری آسان با تامین کنندگان و فروشندگان معتبری است که به موقع پاسخگو باشند و محصولات و خدمات با کیفیت بالا ارائه دهند و محصولات را به موقع ارسال کنند و قیمت مناسب یا ارزانی نیز داشته باشند که پلتفرم ای کسب این خدمات را به راحتی برای شما فراهم کرده است و کافی است ثبت نام کرده و پروفایل یا فروشگاه اینترنتی خود را در آن فعال کنید.

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید