فروشگاه اینترنتی B2B: آخرین راه حل تجارت الکترونیک عمده فروشی

تاریخ تجارت از دوران باستان و دقیقا از زمانی آغاز می‌شود که مردم به خرید و فروش حیوانات یا محصولات خود می‌پرداختند. بعدها برای سهولت در این تجارت مردم پول را که نقش واسطه‌ای در این مبادله‌ها داشت را اختراع کردند و تجارت کالا در ازای دریافت مبلغی بسته به نحوه ارزش‌گذاری آنها آغاز شد. این عمل به طور سنتی تا به امروز به همان شیوه حفظ شده است. اما تجارت آنلاین و عمده فروشی اینترنتی چیست؟

ایده تجارت عمده اولین بار توسط افرادی که مواد اولیه و کالاهای مورد نیاز بازرگانان محلی را از سرزمین‌های دور که دسترسی به آنها آسان نبود تامین می‌کردند، آغاز شد. در این میان، تجارت عمده فروشی به یک حلقه مهم در گردش کالا تبدیل شد که از طریق این کانال محصولات تولیدکنندگان صنعتی و یا کشاورزی به خرده فروشان منتقل می‌شود.

عمده فروشی محصولات چیست؟

عمده فروشی به طور کلی به دو مدل تجاری اشاره دارد. اولین مدل این است که یک شرکت تجاری کالاها را در مقادیر زیاد از تولیدکنندگان خریده و انبار کند و در آینده آن را به فروش برساند. مدل دوم این است که یک شرکت تولیدکننده محصول خود را به خرده فروشان در مناطق مختلف بفروشد و آنها نیز محصول را به مصرف کننده نهایی می‎‌فروشند که به این حالت فروش شاهرگی نیز می‌گویند.

تاریخچه عمده فروشی:

عمده فروشی نقش مهمی در توسعه تجارت کالا در ایالت متحده داشت. در سال‌های اولیه شروع تجارت عمده فروشی، عمده فروشان با تشکیل بازارهای هفتگی و افتتاح فروشگاه‌های ویژه کوچک به توزیع و مبادله کالا می‌

پرداختند. در قرن هجدهم به دلیل رشد صنعت و گسترش سیستم حمل و نقل جاده ای، روند عمده فروشی شتاب گرفت و این امر خود منجر به ظهور وسایل حمل و نقل جدید شد و در نهایت باعث تولید محصولات متنوع بیشتر و ایجاد امکانات خرده فروشی بزرگ‌تر شد.

مرکز تجارت کالاهای آمریکایی شیکاگو  اولین جایی بود که اولین فروشگاه عمده فروشی در آن افتتاح شد. تا سال 1900، بیش از 3300 عمده فروشی در این شهر کار می‌کردند که سالانه بالغ بر یک میلیارد دلار گردش مالی در فروش انواع مختلف کالاهای ایجاد می‌کردند.

اکثر عمده فروشان توسط جان جی شدد و مارشال فیلد (John G. Shedd and Marshall Field) اداره می‌شدند. در سال 1887، آقای شدد یک فروشگاه عمده فروشی با انواع کالاها و با 1800 کارمند افتتاح کرد. در حالی که فیلد اولین فروشگاه خرده فروشی منسوجات و پوشاک را باز کرد که درآمد سالیانه آن بالغ بر 4 میلیون دلار بود.

در سال 1954، سل پرایس (Sol Price) یک کارآفرین آمریکایی، فد مارت (FedMart) را تاسیس کرد که یک فروشگاه تخفیف‌دار بود که محصولات با نام تجاری خود را با قیمت پایین‌تری می‌فروخت. بعدا در سال 197، کاستکو (Costco) اولین باشگاه عمدخ فروشی را در ایالات متحده تاسیس کرد و به مردم اجازه می‌داد تا طیف گسترده‌ای از کالاها را با مقدار زیاد و قیمت ارزان‌تر خریداری کنند. تا سال 2010، حداقل 3 باشگاه عمده فروشی بزرگ وجود داشت که هر کدام بیش از 500 تا انبار داشتند که علاوه بر ایالات متحده حتی در خارج از آن هم مشغول به فعالیت بودند.

به طور کلی عمده‌ترین مزیت‌های عمده فروشی محصولات برای خریداران و خود عمده فروشی‌ها به شرح زیر است:

  • خرید ارزان و پس انداز کردن پول بیشتر

افراد یا شرکت‌ها با خرید عمده محصولات می‌توانند از طریق تخفیفاتی که بر روی حجم خرید بالا دریافت می‌کنند کالاها را ارزان‌تر نسبت به حالت خرید تکی تملک کنند که در نهایت موجب صرفه‌جویی و پس انداز برای آنها می‌شود.

  • ایجاد شبکه‌ای از تامین کننده‌ها

کسانی که سیستم عمده فروشی دارند به شبکه خوبی از تامین کنندگان و تولیدکنندگان نیاز دارند که بتوانند به آنها اعتماد کنند و محصولات با استاندارد بالا را به موقع و با احترام دریافت کنند تا اطمینان لازم برای روان بودن تجارت عمده فروشی حاصل شود. این نیاز در بلند مدت باعث شکل گیری روابط خوب با زنجیره‌ای از تامین کنندگان و خرده فروشان خواهد شد.

  • متخصص شدن در صنایع مختلف

یکی دیگر از مزیت‌هایی که عمده فروشی دارد این است که شرکت‌های عمده فروشی با تحقیق و خرید و فروش محصولات در زمینه‌های مختلف مثل قطعات خودرو، جواهرات، تجهیزات صنعتی و غیره تبدیل به متخصص در آن زمینه می‌شوند که می‌توانند به مشتریان خود مشاوره درست و به موقع ارائه دهند که موجب جلب اعتماد مشتریان بیشتر می‌شود.

  • گسترش و توسعه آسان فعالیت

با توجه به تخصصی که افراد هنگام کار در زمینه عمده فروشی کسب می‌کنند می‌توانند روندهای بازار را پیش‌بینی و فرصت‌های موجود را زودتر از بقیه دریافت و از آن استفاده کنند و فعالیت‌های خود را توسعه دهند.

انواع عمده فروشی

انواع عمده فروشی:

در سیستم تجارت عمده فروشی بازیگران مختلفی وجود دارد که با تاثیرگذاری بر این چرخه باعث شکل‌گیری انواع مختلف عمده فروشی شده است که به چند نمونه از این مدل‌های عمده فروشی در زیر پرداخته می‌شود.

  • عمده فروشان تاجر:

این متداول‌ترین نوع عمده فروشی است که در آن عمده فروشان تاجر با خرید در حجم بسیار بالا و با قیمت ارزان‌تر مبادرت می‌کنند و سپس آن را در مقادیر کمتر و با قیمت بالاتر می‌فروشند. در این مدل عمده فروشان محصولی تولید نمی‌کنند اما دانش عمیقی که در مورد محصول و بازار دارند می‌دانند چه موقعی محصولات خود را به خرده فروشان مختلف بفروشند.

  • کارگزاران (Brokers):

کارگزاران معمولا کالاهایی که می‌فروشند را موجود ندارند در واقع آنها واسط بین تولیدکنندگان و عمده فروشان با مشتریان آنها هستند و در مورد شکل‌گیری یک معامله خوب با هر دو طرف مذاکره می‌کنند و معامله را به سرانجام می‌رسانند و ساختار کمیسیون فروش استفاده می‌کنند و حق الزحمه خود را بر می‌دارند.

  • فروش و توزیع از طریق نمایندگان:

در این حالت تولیدکنندگان به جای همکاری با تجار معمولا با اعطای نمایندگی در مناطق مختلف اقدام به توزیع و فروش محصولات خود می‌کنند.
تفاوت بین توزیع کننده، عمده فروش و خرده فروش چیست؟

برای اینکه یک محصول به دست مشتری نهایی برسد باید مسیر طولانی را طی کرد. عمده فروشان، توزیع کنندگان و خرده فروشان همه واسطه‌هایی هستند که در زنجیره تامین حضور دارند و این سفر را ممکن می‌کنند. هر کدام از این عاملین نقش و مسئولیت‌های خاصی در این فرایند دارند که در این شبکه مشخص شده است.

  • توزیع کننده:

یک نماینده مستقل است که با تولیدکنندگان توافق می‌کند تا محصولات آنها را به عمده و خرده فروشان بفروشد و در این همکاری بسته به نوع قرارداد توزیع کننده یا می‌توانند محصولات برندها و یا محصولات مختلف دیگری نیز بفروشند یا اینکه به صورت انحصاری برای یک شرکت خاص باید کار کند.

  • عمده فروش:

عمده فروش واسطه‌ای است که کالاها را از توزیع کننده خریداری و آنها را به خرده فروشان می‌فروشند. عمده فروشان می‌توانند در فروش یک نوع محصول خاص مانند کفش زنانه به صورت تخصصی کار کنند یا می‌توانند در زمینه‌های دیگر هم فعالیت داشته باشند.

  • خرده فروشان:

خرده فروشان شرکت‌هایی انتفاعی هستند که کالاها را به منظور فروش به مصرف کننده نهایی از عمده فروشان خریداری و به مصرف‌کننده نهایی می‌فروشند. به طور کلی خرده فروشان با خرید کالاهای با قیمت ارزان‌تر از عمده فروشان آنها را با قیمت بالاتر به خریداران نهایی می‌فروشند و فروش مجدد هم ندارند.

عمده فروشی آنلاین

عمده فروشی اینترنتی بر بستر تجارت الکترونیک

با گسترش تکنولوژی و توسعه تجارت الکترونیک، نوع جدیدی از عمده فروشی به وجود آمد که در آن کارآفرینان حوزه تجارت الکترونیک با ایجاد بستر آنلاین مبادلات عمده فروشی سنتی را متحول و آسان‌تر کردند.

وقتی صحبت از تجارت الکترونیک می‌شود. کلمه‌ای که اولین بار به ذهن خطور می‌کند رشد است. تحقیقات مختلف در زمینه تجارت الکترونیک نشان می‌دهد که فقط در 14 سال گذشته تجارت الکترونیکی در کل جهان سر به فلک کشیده است.

در حقیقت پیش بینی‌های رشد تجارت الکترونیکی حکایت از این دارند که تا سال 2022، درآمد تجارت الکترونیکی فقط در ایالات متحده بالغ بر 638 میلیارد دلار و حتی فراتر رود. در سطح جهانی هم رشد تجارت الکترونیک در یک مسیر صعودی پیش بینی می‌شود.

به طور کلی طبق آخرین بررسی‌ها افراد بالای 30 درصد از بودجه خود را به صورت آنلاین یا در بستر تجارت الکترونیک خرج می‌کنند و نکته دیگری که وجود دارد فرصت رشد زیاد این بستر است که همچنان با اشباع شدن بازار فاصله زیادی دارد و همچنان در مرحله رشد چرخه عمر خود قرار دارد.

تجارت الکترونیک چیست؟

اساسا تجارت الکترونیک به خرید و فروش کالا در بستر اینترنت اطلاق می‌شود که از خرید از طریق موبایل گرفته تا رمزگذاری پرداخت و غیره را شامل می شود. تجارت الکترونیک طیف گسترده‌ای از داده‌ها، ابزارها و سیستم‌ها را برای فروشندگان آنلاین فراهم می‌کند. بیشتر شرکت‌هایی که در بستر تجارت الکترونیک فعالیت می‌کنند از فروشگاه‌های اینترنتی و مارکت پلیس‌ برای انجام هر دو فعالیت بازاریابی و فروش و همچنین نظارت بر تدارکات و پشتیبانی و تحقیق و توسعه استفاده می‌کنند.

به طور کلی شش مدل تجارت الکترونیکی (B2C, B2B, C2C, C2B, B2A, C2A) وجود دارد که B2B یکی از شناخته‌ترین آنهاست. تجارت الکترونیک B2B مربوط به فروش‌های انجام شده بین کسب‌وکارهایی مانند تولید کننده‌ها، عمده فروشان و خرده فروشان است این نوع تجارت الکترونیک معمولا با مشتری نهایی در ارتباط نیست و فقط بین نهادهای تجاری اتفاق می‌افتد. و در بیشتر مواقع مبادلات زنجیره تامین شامل مواد اولیه و تجهیزات و همچنین زنجیره فروش به صورت عمده فروشی یا شاهرگی از این کانال انجام می‌شود.

تاریخچه تجارت الکترونیک

تاریخچه تجارت الکترونیک به بیش از آنچه تصور می‌کنید بر می‌گردد در ابتدا حدود 40 سال پیش اولین شکل خود را معرفی کرد و بعد از آن با گسترش اینترنت و فناوری‌های جدید توسعه یافت.

در سال شرکت 1969، شرکت CompuServe به عنوان اولین شرکت تجارت الکترونیک تاسیس شد و در سال 1979، Michael Aldrich اولین مدل خرید اینترنتی را اختراع کرد. و این زنجیره هر ساله پیشرفت و پیشرفته‌تر شد تا ما به مدل کنونی آن در ارتباط هستیم و شاید دیگر بدون این بستر کار تجارت در عصر کنونی به مشکلات بزرگی مواجه شود و کلا تجارت بدون بستر تجارت الکترونیکی دیگر قابل تصور نیست و شرکت‌هایی که در این زمینه فعالیت نمی‌کنند احتمالا توسط شرکت‌های جدید از بازار خارج خواهند شد.

ظهور مارکت پلیس تجارت الکترونیکی

مارکت پلیس‌های تجارت الکترونیکی از اواسط دهه 1990 با راه اندازی غول‌هایی مانند آمازون و علی بابا آغاز به کار کردن و در سراسر دنیا خودشان را توسعه دادند که امروزه همه این مارکت پلیس‌ها را به خوبی می‌شناسند و به بستری امن برای مقایسه و خرید و فروش‌های آنلاین تبدیل شده است که سالیانه حجم عظیمی مبادلات در این بسترها انجام می‌شود.

در این شیوه عمده فروشان با ایجاد پلتفرم‌های آنلاین ارتباط بین تامین کننده‌ها و خرده فروشان خود را تسهیل می‌بخشند علاوه براین عملکرد خود در کنترل موجودی انبار و تحویل به موقع کالا و غیره را نیز ارتقا بخشیدند. اما این سیستم هم همچنان نیازهای این صنعت را برآورده نمی‌کند و مشکلات مختلفی مثل عدم دسترسی به تامین کنندگان یا خرده فروشان مختلف و غیره دارد به عنوان مثال شما اگر بخواهید بین تامین کننده‌های مختلف یکی را انتخاب کنید باید دائما یه بانک اطلاعاتی به روز از تامین کننده‌ها، محصولات، قیمت و غیره آنها داشته باشید تا بتوانید در صورت نیاز با آنها مذاکره کرده و یکی را برای ادامه همکاری انتخاب کنید.

به طور کلی مشکل اصلی این است که عمده فروشی یک ساختار یا سیستم صنعتی منسجم نیست و در بیشتر مواقع عمده فروشی مجموعه ای از تامین کنندگان و تولیدکنندگان تصادفی هستند که در سراسر کشور یا جهان پراکنده شده اند و با هم به مبادلات تجاری می‌پردازند.

به طور کلی عمده فروشی آنلاین رویکردی سیستماتیک و استراتژیک برای راه اندازی یک عمده فروشی از طریق نرم افزار تحت وب یا ابری است که به آن تجارت الکترونیک عمده فروشی هم می‌گویند.

مزیت تجارت الکترونیک

تجارت الکترونیک مزیت‌های بسیار زیادی دارد که به برخی از اصلی‌ترین آنها در زیر اشاره می‌کنیم:

  • خرید سریع‌تر برای مشتریان: تجارت الکترونیک خرید از هر زمان و مکان را با چند تا کلیک برای مشتریان فراهم کرد.
  • دسترسی آسان شرکت‌ها به مشتریان جدید: تجارت الکترونیک همچنین دسترسی به مشتریان مختلف را حتی در دورترین نقاط جغرافیایی که دسترسی فیزیکی به آنها سخت بود را فراهم کرد.
  • هزینه‌های عملیاتی کمتر برای فروشندگان: در تجارت الکترونیک فروشندگان بدون نیاز به ویترین فروشگاهی، کارمند و هزینه‌های دیگر می‌توانند فروشگاه اینترنتی خود را با کمترین هزینه راه‌اندازی کنند که باعث صرفه جویی در هزینه‌ها در ابتدای ورود به بازار می‌شود.
  • تجارب شخصی: با کمک اتوماسیون، CRM و پروفایل‌های غنی مشتریان کسب و کارها می‌توانند تجارب آنلاین بسیار شخصی را برای مشتریان تجارت الکترونیک خود فراهم کنند. به عنوان مثال نمایش محصولات مرتبط با توجه به رفتار خرید گذشته، باعث می‌شود خریدار احساس کند که شما به عنوان یک فرد واقعی او را درک می‌کنید.

در این شیوه عمده فروشان با ایجاد پلتفرم‌های آنلاین ارتباط بین تامین کننده‌ها و خرده فروشان خود را تسهیل می‌کنند علاوه براین عملکرد خود در کنترل موجودی انبار و تحویل به موقع کالا و غیره را هم ارتقا بخشیدند.

اما این سیستم نیز همچنان نیازهای این صنعت را برآورده نمی‌کند و مشکلات مختلفی مثل عدم دسترسی به تامین‌کنندگان یا خرده فروشان مختلف و غیره دارد به عنوان مثال شما اگر بخواهید بین تامین کننده‌های مختلف یکی را انتخاب کنید باید دائما یه بانک اطلاعاتی آپدیت از تامین‌کننده‌ها، محصولات، قیمت و غیره آنها داشته باشید تا بتوانید در صورت نیاز با آنها مذاکره کرده و یکی را برای ادامه همکاری انتخاب کنید.

به طور کلی مشکل اصلی این است که عمده فروشی یک ساختار یا سیستم صنعتی منسجم نیست و در بیشتر مواقع عمده فروشی مجموعه‌ای از تامین کنندگان و تولیدکنندگان تصادفی هستند که در سراسر کشور یا جهان پراکنده شده‌اند و با هم به مبادلات تجاری می‌پردازند.

به طور کلی عمده فروشی آنلاین رویکردی سیستماتیک و استراتژیک برای راه اندازی یک عمده فروشی از طریق نرم افزار تحت وب یا ابری است که به آن تجارت الکترونیک عمده فروشی هم می‌گویند.

فروشگاه اینترنتی B2B: آخرین راه حل تجارت الکترونیک عمده فروشی

اما اتفاق خوبی که در این زمینه به وجود آمده است به وجود آمدن راه حل‌های تجارت الکترونیکی است که باعث ایجاد بستر منسجم و بانک اطلاعاتی کاملی از تامین‌کنندگان، تولیدکنندگان و خرده فروشان شده است.

این بستر همان مارکت پلیس‌های B2B هستند که یکی از بزرگترین‌های آنها سایت علی بابا (AliBaba) یا علی اکسپرس (AliExpress) است. که به صورت کمیسیون بیس فعالیت می‌کنند.

در این سیستم زنجیره تامین و فروش به راحتی می‌توانند لیستی از تامین کنندگان و فروشندگان پیدا کرده و در قالب پلتفرم به توافق رسیده و قراردادهای همکاری منعقد کنند.

در ایران هم اولین و بزرگترین پلتفرم دو زبانه که به صورت مارکت پلیس B2B فعالیت می کند فروشگاه اینترنتی مارکت پلیس ایکسب است. ای کسب اولین پلتفرم مارکت پلیس B2B ایران با بیش از 20 هزار مشتری در سال 2008 تاسیس و راه اندازی شد.

به طور کلی هدف شما در تجارت B2B دسترسی و همکاری آسان با تامین کنندگان و فروشندگان معتبری است که به موقع پاسخگو باشند و محصولات و خدمات با کیفیت بالا ارائه دهند و محصولات را به موقع ارسال کنند و قیمت مناسب یا ارزانی نیز داشته باشند که پلتفرم ای کسب این خدمات را به راحتی برای شما فراهم کرده است و کافی است ثبت نام کرده و پروفایل یا فروشگاه اینترنتی خود را در آن فعال کنید.

یک دیدگاه

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید